Wat is een plastic mondkapje?

Plastic mondkapje

Er zijn verschillende modellen van het plastic mondkapje. Zo heb je het niet medische mondkapje en natuurlijk het medische mondkapje. Vaak zijn ze geschikt voor eenmalig gebruik omdat ze ook vies kunnen worden bij langdurig gebruik. Ze zijn niet uitwasbaar en om de hygiëne zo hoog mogelijk te houden kun je het beste dagelijks een nieuwe gebruiken. Door de corona pandemie zijn ze in veel landen verplicht wat ervoor zorgt dat ze veel geproduceerd worden. Echter is het niet goed voor het milieu want er ontstaat een hoge CO2 uitstoot. Daarnaast zie je ze overal op straat liggen wat kan gaan zorgen voor een nieuwe plastic soep in de zee of oceaan.

Het is een grondstof die zichzelf niet kan afbreken waardoor het honderden jaren kan blijven rondslingeren. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer stoffen varianten staan. Tevens kan je deze zelf ook in huis maken. Op het internet zijn veel tutorials te vinden hoe je dit het beste kunt doen. Let wel op dat ze moeten voldoen aan de eisen van de rijksoverheid. Ook mogen ze niet in ieder lang gebruikt worden.

Welke soorten heb je van het plastic mondkapje?

Het mondkapje heb je in verschillende zogenaamde FFP klassen. Deze geven aan hoe goed de werking is van het betreffende mondkapje. Veel mensen kiezen voor het mondkapje met FFP1 wat voor eenmalig gebruik is. Per type kan het materiaal wat hiervoor gebruikt worden verschillen. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor polypropyleen want dit is relatief goedkoop. Hoe dichter de vezels van deze stof op elkaar zitten hoe beter het je kan beschermen tegen ziektes. Dit is dan ook een reden dat er onderscheid wordt gemaakt tussen antibacterieel en antiviraal. Wanneer de dichtheid minimaal is dan is het antibacterieel want je krijgt zo minder tot geen bacteriën binnen. Echter adem je wel je eigen lucht in. Als je dus al ziek bent blijf je hiermee langer ziek omdat de bacteriën er niet uit gaan. Het is verstandig om net iets duurdere mondkapjes te kopen want deze hebben antivirale werking.

De voordelen en de werking

Een plastic mondkapje kan je beschermen tegen het binnenkrijgen van virussen of bacteriën. Voorheen zag je dat ze deze voornamelijk in de Aziatische landen dragen. Dit komt omdat er daar sprake is van een slechte luchtkwaliteit en veel smog. Het kan dan op je longen slaan waardoor je ernstig ziek kunt worden als je dit niet draagt. Ook zijn er mensen die heel gevoelig zijn voor de griep of andere ziektes die overgedragen kunnen worden. Zij dragen dan vaak een mondkapje en desinfecteren hun handen met regelmaat. Ook kan het prettig zijn als andere mensen dit dragen wanneer ze bij je in de buurt komen. Wanneer jij kwetsbaar bent kunnen hun er ook alles aan doen om te voorkomen dat jij ziek wordt.

Corona en het plastic mondkapje wat verplicht is

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het plastic mondkapje verplicht. Deze wegwerp mondkapjes kun je het beste kopen in grote getallen. Vaak zie je dat de prijs van een grootverpakking vele malen lager is als kleine hoeveelheden. Omdat corona steeds terug blijft komen kun je er dus ook nooit teveel hebben. Het is makkelijk om te dragen want je bevestigd de elastieken voorzichtig achter je oren. Afhankelijk van de kwaliteit die je koopt zijn ze meestal maar geschikt voor eenmalig gebruik. Ook moet je dan niet te hard aan de elastieken trekken want dan kunnen ze breken. Je hoort het te dragen tot het topje van de neus zodat de neus ook geen bacteriën kan uitstoten. Het is inmiddels verplicht om in de horeca en veel winkels een mondkapje te dragen. Afhankelijk van het aantal besmetting wisselt dit nog wel eens.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een plastic mondkapje?

Bij de aankoop van een plastic mondkapje kun je ook letten op de kwaliteit. Wanneer je de beste wil hebben dan moet je opletten of deze een NEN keurmerk heeft. Dit laat zien hoe goed de zuurstof er doorheen kan komen, maar ook hoeveel vocht het eventueel doorlaat. Hoe meer vocht het doorlaat hoe groter de kans is op een besmetting van een ziekte. Ook kun je aan dit keurmerk zien of het materiaal mogelijk schadelijk is voor de huid. Op deze manier kun je dus een weloverwogen keuze maken. Ook kun je zien hoe het mondmasker aansluit op je gezicht. Vaak zijn ze voorzien van elastieken waardoor ze zich aanpassen aan de persoon. Echter hebben deze natuurlijk ook een maximale belasting waardoor ze niet voor iedereen geschikt zijn. Veel modellen zijn ook niet geschikt voor kinderen, hier zijn aparte mondkapjes voor te krijgen.

Hoe hoor je deze te dragen?

Het plastic mondkapje pak je vast aan de elastieken zodat er geen bacteriën kunnen komen op het mondkapje zelf. Vervolgens trek je de elastieken voorzichtig achter de oren zodat ze ook niet kunnen breken. Het mondkapje bevestig je van de kin tot de neus. Het is belangrijk dat je hem over het topje van de neus doet voor de beste werking. Het is de bedoeling dat je hem na gebruik weggooit bij het plastic afval. in principe hoor je er 1 voor de heenreis en 1 voor de terugreis mee te nemen. Echter kun je natuurlijk niet in iedere winkel een nieuw mondkapje opzetten want dit kost teveel geld. Voor het meenemen tijdens een reis is het verstandig om hem te verpakken in een zakje zodat het niet vuil kan worden.

De invloed van het plastic mondkapje op het milieu

De plastic mondkapjes zijn voorlopig verplicht bij het gebruik maken van het openbaar vervoer en in sommige winkels. Echter is het belangrijk dat je ze bij het plastic afval gooit zodat ze op de juiste manier verbrand kunnen worden. Het is wel een milieuvriendelijk product omdat je het maar eenmalig kunt gebruiken. Dit is dan ook de reden dat je het veel ziet zwerven in de natuur. Omdat het een materiaal is wat niet zomaar zichzelf afbreekt beland het vaak in de zee of oceaan. Dit zorgt ervoor dat de plastic soep die laatste jaren aan het afnemen was weer gigantisch aan het stijgen is. Het kan ervoor zorgen dat dieren heel erg ziek worden of dat het ecosysteem van slag raakt.

Waar kun je een plastic mondkapje kopen?

Door de corona pandemie kun je bij bijna iedere winkel een mondkapje kopen. Ook kun je deze online bestellen bij de meeste drogisterijen en warenhuizen. Het is wel verstandig om op het keurmerk en de werking van het mondkapje te letten. Veel modellen hebben een dunne laag vezels waardoor ze ook maar minimaal beschermen. Het is belangrijk dat je genoeg zuurstof krijgt, maar de vezels horen dicht op elkaar te zitten om je goed te beschermen. Het is een keuze waar je zelf een afweging in moet gaan maken. Daarnaast kun je op het internet veel informatie van andere mensen vinden. In deze ervaringen of reviews kun je dus ook wel zien welk merk het beste uit de test komt. Ook kun je dit zien bij de consumentenbond.

Waar worden ze gedragen?

Vandaag de dag worden bijna overal mondkapjes gedragen. Dit is ter bescherming van het coronavirus ook op veel plekken verplicht. In steeds meer winkels zie je dat deze moeten worden gedragen door de consumenten. Ook in het openbaar vervoer met de bus, taxi of trein is het verplicht. Op de stations geldt op dit moment ook een mondkapjes plicht. Dit is niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook vooral om andere mensen te beschermen. Zo is het voor ouderen en kwetsbare mensen vaak moeilijk om de deur uit te gaan. Doordat mensen de mondkapjes dragen kunnen ook zij veilig over straat. Alleen samen krijgen we corona onder de knie.

Gesamt
0
Aktien
Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Vorheriger Artikel
Marmer

Wat is marmer?

Nächster Artikel
Wat is er te doen in Setenil de las bodegas

Wat is er te doen in Setenil de las bodegas?

Verwandte Beiträge
de_DEGerman